Post Terbaru!
0

Amalan Menguatkan Semangat Dan Jati Diri

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH pak cik mulakan post. Alhamdulillah, ALLAH sayang kita lagi semua. Dia bagi pinjam udara kat kita. So, boleh la bernafas sampai kembung paru2 pun tak pe. Sebab rezeki yang Dia bagi kat kita cukup sampai kiamat. Inshaa ALLAH.

Read the rest of this entry »

0

Kenapa Risau Kalau ALLAH Dah Janji ?

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH pak cik mulakan post. Kadang-kadang pak cik pelik dengan segelintir kita. Kenapa resah sangat nak hidup  ni ? Susah sangat ke ? Bukan suh bina rumah 10 tingkat pun. Mudah je, kalo kita ikut Islam sebagai cara hidup. Betul ke ? Betul bro.

Read the rest of this entry »

1

Cerita Perang Sungai Manik (Selempang Merah)

Bismillahirrahmanirrahim

KISAH BENAR, SEJARAH PERANG BANJAR YANG TIADA MANA-MANA CATATAN DALAM BUKU SEJARAH DI MALAYSIA
Kisah Sungai Manik Bamandi Darah (terjemahan ke bahasa Melayu), pergaduhan antara Masyarakat Banjar dengan Cina Komunis Bintang tiga di Sungai Manik, Perak tahun 1945. Teks asal dalam bahasa Banjar.
Sumber asal dalam bahasa Banjar:
http://banjarcyber.tripod.com/sgmanik_1.html

Badan Ismail Rudo yang sudah tidak berkaki dan bertangan menggelupur di atas titi dan sedang menunggu masa untuk nyawa berpisah dengan badan – kedua belah kaki dan tangan Mail Rudo putus ditetak parang ‘bungkol’ Utoh Putih. Air jernih yang mengalir deras di bawah titi bertukar merah disirami darah. Maka tertawa besarlah ‘sangkala’ mendapat habuan petang – darah dalam jantung adalah makanannya.Begitulah adat orang berkelahi, salah seorang pasti kecundang.

Read the rest of this entry »

2

Ilmu Gerak Cepat

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH pak cik mulakan post. Hari ini pak cik nak berkongsi dengan korang semua sebuah amalan yang dinamakan sebagai ilmu gerakcepat. Ia akan mempercepatkan respons korang sehingga shutter kamera tak dapat menangkap halaju pergerakan korang. Kalo langgar orang boleh menyamai dengan kecederaan dilanggar kereta kancil turbo. Dibawah ini adalah caranya. :-

Read the rest of this entry »

0

Menghayati Makna Doa Dhuha

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH pak cik mulakan post. Hari ini pak cik nak ajak korang semua menghayati maksud doa solat sunat dhuha yang sangat cantik maknanya. Jom kita tengok.

“Ya Allah bahawasanya waktu dhuha itu waktu dhuhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu, keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu, kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu “. ” Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. Jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu dhuha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh”

Read the rest of this entry »

  • Video Tenaga Dalam
  • Blog-Blog Menarik