Post Terbaru!
0

Larangan Keluar Malam

Bismillahirrahmanirrahim

 

Dengan nama ALLAH pak cik mulakan post. Alhamdulillah, ALLAH kurniakan semula mood nak berblogging. Yang mana pak cik mengambil masa yang lama untuk menentukan hala tuju pak cik. Insha ALLAH, blog ini akan sentiasa menyajikan berbagai2 info berkaitan dengan Islam dan penggunaannya dalam harian kita.

Hari ini, pak cik ingin berkongsi dengan korang sebuah ilmu mengapa terdapat larangan untuk kita keluar pada waktu malam. Jom kita telusuri hadis dibawah sebagai akad kita :-

Read the rest of this entry »

0

Hadis Berkaitan Dengan Mempelajari Ilmu

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH pak cik mulakan post. Dah lama rasanya tak buat posting di blog ini. Semua posting di blog ini merupakan peringatan kepada diri pak cik sendiri yang sentiasa alpa. Hari ini, pak cik nak peringat sket pada diri sendiri mengenai hadis mempelajari sesuatu ilmu. Sebelum itu, kita telusuri dulu hadis yang berkaitan.

Read the rest of this entry »

1

Jenis Sedekah Yang Paling Baik

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH pak cik mulakan post. Hari ini pak cik keja malam, so pagi ni pak cik banyak melepak sambil melihat televisyen drama TV2. Agak terhibur juga kerana pak cik tergelak berbunyi wikiwikiwiki. Ok, hari ni, jom kita belajar satu lagi ilmu yang baik untuk diketahui.  Iaitu apakah jenis sedekah yang paling baik. Jom kita baca hadis baginda Nabi Muhammad SAW mengenai sedekah.

Read the rest of this entry »

2

Amalan Menawan Hati Suami

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH pak cik mulakan post. Hari ini pak cik nak berkongsi dengan korang semua sebuah amalan untuk menawan hati suami. Khusus kepada isteri-isteri yang mempunyai suami yang jenis pemarah, atau yang jenis cerewet.

Read the rest of this entry »

0

Malu Itu Sebahagian Dari Iman

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH pak cik mulakan post. Marilah kita saling ingat mengingati antara satu sama lain. Kelak kita juga akan selamat dari api neraka. Hari ini pak cik nak peringat diri sendiri mengenai rasa malu. Dan juga korang supaya kita sama-sama malu. Sebelum itu, marilah kita lihat hadis yang baginda Rasulullah SAW bersabda mengenai sifat malu.

Dari Abdullah bin Umar : Suatu hari Nabi saw mendengar seorang lelaki memberi nasihat kepada saudaranya tentang sifat malu, lalu Rasulullah saw bersabda, “Sesungguhnya malu itu cabang dari iman.”

Jadi, bagaimana kita mentafsir malu. Adakah malu-malu kucing ? Ataupun kita mengistilah malu apabila muka kemerah-merahan apabila kawan2 kita keneng2 kan kita dengan perempuan satu kelas. Ataupun tiba2 seluar celah kelangkang terkoyak hingga menimbulkan rasa malu ? Yaaaa, itu semua da satu persamaan. Iaitu sesuatu yang harus disembunyikan tapi telah terlihat dikhalayak ramai.  Read the rest of this entry »

  • Video Tenaga Dalam
  • Blog-Blog Menarik