Post Terbaru!
0

Hadis Berkaitan Dengan Mempelajari Ilmu

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH pak cik mulakan post. Dah lama rasanya tak buat posting di blog ini. Semua posting di blog ini merupakan peringatan kepada diri pak cik sendiri yang sentiasa alpa. Hari ini, pak cik nak peringat sket pada diri sendiri mengenai hadis mempelajari sesuatu ilmu. Sebelum itu, kita telusuri dulu hadis yang berkaitan.

Read the rest of this entry »

1

Jenis Sedekah Yang Paling Baik

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH pak cik mulakan post. Hari ini pak cik keja malam, so pagi ni pak cik banyak melepak sambil melihat televisyen drama TV2. Agak terhibur juga kerana pak cik tergelak berbunyi wikiwikiwiki. Ok, hari ni, jom kita belajar satu lagi ilmu yang baik untuk diketahui.  Iaitu apakah jenis sedekah yang paling baik. Jom kita baca hadis baginda Nabi Muhammad SAW mengenai sedekah.

Read the rest of this entry »

2

Amalan Menawan Hati Suami

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH pak cik mulakan post. Hari ini pak cik nak berkongsi dengan korang semua sebuah amalan untuk menawan hati suami. Khusus kepada isteri-isteri yang mempunyai suami yang jenis pemarah, atau yang jenis cerewet.

Read the rest of this entry »

0

Malu Itu Sebahagian Dari Iman

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH pak cik mulakan post. Marilah kita saling ingat mengingati antara satu sama lain. Kelak kita juga akan selamat dari api neraka. Hari ini pak cik nak peringat diri sendiri mengenai rasa malu. Dan juga korang supaya kita sama-sama malu. Sebelum itu, marilah kita lihat hadis yang baginda Rasulullah SAW bersabda mengenai sifat malu.

Dari Abdullah bin Umar : Suatu hari Nabi saw mendengar seorang lelaki memberi nasihat kepada saudaranya tentang sifat malu, lalu Rasulullah saw bersabda, “Sesungguhnya malu itu cabang dari iman.”

Jadi, bagaimana kita mentafsir malu. Adakah malu-malu kucing ? Ataupun kita mengistilah malu apabila muka kemerah-merahan apabila kawan2 kita keneng2 kan kita dengan perempuan satu kelas. Ataupun tiba2 seluar celah kelangkang terkoyak hingga menimbulkan rasa malu ? Yaaaa, itu semua da satu persamaan. Iaitu sesuatu yang harus disembunyikan tapi telah terlihat dikhalayak ramai.  Read the rest of this entry »

0

Cara Mengubati Ain

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH pak cik mulakan post. Hari ini hari cuti. Sepatutnya pak cik harus tidur lebih. Tapi sebab sakit badan, pak cik tak jadi tidur. Hehehe. Hari ini pak cik nak berkongsi dengan korang cara mengubati ain.

Kenapa pak cik ajarkan nya ? Kerana kita telah menggunakan ilmu ain ini secara tidak sedar. Contohnya, mak ayah yang punya anak kecik, yang suka merenung anak-anak mereka dengan kejam dan ganas, maka terkincit2 anak itu takut untuk bermain atas meja makan lagi. Baguslah camtu tapi yang tak bagusnya kadang2 ianya terlampau ekstrem kesannya. Sebagai contoh anak sampai demam bila ayah dia pandang semacam. Jadi untuk mengubati ain ini, dibawah inilah caranya.

Orang yang menyebabkan ain, haruslah berwuduk dan air wuduk tersebut hendaklah digunakan buat air mandi buat si mangsa. 

jadi mudah bukan ? Jangan selalu gunakan ain kat anak-anak ye.. kesian diorang.

BANTU PAK CIK TANGGUNG KOS BLOG INI. KLIK SINI. 

  • Video Tenaga Dalam
  • Blog-Blog Menarik