Amalan Anak Cerdas dan Rajin Nak Belajar

Amalan Anak Cerdas dan Rajin nak Belajar

teknik pelajar cemerlang, doa rajin belajar,cara belajar dengan berkesan, petua menjadi cerdas

“Mak cik tensen, anak mak cik ni malas sangat nak belajar.. Tiap tiap hari tengok Kamen Rider Hakusyu, pastu men digimon, bila nak belajar,.. Tapi UPSR dapat lak 5A, … tapi mak cik tetap nak buat dia ni belajar… ”

Sian seorang mak cik yang kini di Tapah… Dia tensen anaknya tak belajar tapi dapat 5A UPSR. Jadi, pak cik pun sebenarnya tak tau la nak buat apa. Biasa la budak-budak, suka tengok doremaon, sinchan, Keroro Gunso, School Rumble < ni suma kartun yang pak cik suka tengok > . Pak cik memang tak kisah dengan budak yang suka tengok tv ni, Tapi kalo jenis monkey, yang suka lompat dari meja ke meja, pastu lari lari pakai topeng otromen, yang tu pak cik bagi side kick kat pinggang.. Sebab tindakan mereka mengacau pak cik lak nak tengok katun..

So , pak cik pun open talk la ngan mak cik ni , ” Lek la sis, anak sis pandai, cuma malas je “.. Tapi mak cik yang acik panggil sis ni tak nak. Dia nak anak dia belajar, ngadap buku, peluk buku, gigit buku . Ala senang kata macam demam bola. Pak cik pun, da orang desak, so pak cik pun pergi la mencari apakah amalan yang boleh digunakan untukmembuatkan anak cerdas dan rajin serta seronok nak belajar.

So, di bawah ini adalah pengamalannya.. :-

  • Puasa dari Selasa, Rabu dan Khamis
  • Berbuka hanya nasi putih dan air putih
  • Hari terakhir puasa, Khamis, tak boleh tidur sampai pagi, dan tak boleh makan sampai terbenam matahari.
  • Setiap kali selesai solat fardhu, amalkan ayat kat bawah ni

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIIM, ALLAHUMMAFTAH ALAYYA FUTUUHAL AARIFFIN BIHIKMATIKA, WANSYUR ALAYLA RAHMATAKA YA DZAL JALAALI WAL IKRAM.

Disarankan, ketika anak kita nak tidor, kita selalu beritahu anak kita yang dia ni budak pandai dan sebagainya. Biar gelombang Alpha mencanak masuk dalam kepala dia…

< Agar mereka menjadi berguna untuk alam semesta gamaknya >

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About tenteraangin

Pak cik cuma orang biasa... :)