Ilmu Selendang Merah Tragedi 13 Mei

Ilmu Selendang Merah Tragedi 13 Mei

 ilmu selendang merah, peristiwa 13 mei, ilmu 13 mei, pergaduhan 13 mei, cina gaduh dengan melayu, kehebatan selendang merah

Pak cik geram tol la, apa la punya nasib kena bawak anak buah pegi muzium. < ARGHHHHHHH!!! NAK TIDO!!! > Punya la pak cik geram sampai nak picit2 je anak buah pak cik. Tapi memikirkan pak cik ni menumpang rumah akak pak cik < korang la tak kasi pak cik duit sewa > Dari satu seksyen, ke satu seksyen suma pak cik tengok.

Mula mula tengok kapal terbang, pastu tengok patung pengantin, pastu tengok gambar kura-kura. Pak cik da nak mati sebab bosan. Nasib baik ada coklat MARS mahal tu, tak la terasa boring. Pak cik da nak masuk bahagian pasal perang-perang da. Tengok la senjata-senjata yang diorang guna masa penjajahan Jepun, pedang jepun, kereta sorong pun ada, apa punya muzium la.

Then, pak cik pergi satu bahagian yang menerangkan mengenai tragedi 13 mei. Pak cik paham benar kejadian 13 mei ni sebab dulu pak cik buat PSM untuk tajuk ni. Menerangkan mengenai kehebatan ilmu orang melayu dalam tradisi berperang. Yang telah membuat musuh gentar dengan melihat berpuluh- puluh parang terbang dan mencantas kepala-kepala musuh .

  

Walaupun bukan pak cik yang ada pada zaman tu, sekurangkurangnya, pak cik terasa jugak bahang dia. Kalau korang buat sesuatu kajian secara mendalam terhadap sesuatu, sure, korang akan dapat menjiwai perasaan yang sama cam pak cik rasa. < haa, kan da nostalgik >

1. Al-Fatihah 1x
2. La ilaha illa anta subhanaka inni kuntu minaz zolimin 10x
3. Wallahu ghalibun ‘ala amrih 33x
4. Wa ‘adallahul munafiqin wal munafiqat wal kufara narajahannam 33x
5. Ya Hayyu Ya Qayyum Ya Ilahana wa ilaha kullisyai in ilahaa wahidan la ilaha illa anta 33x
6. La tudrikuhul absor wa huwa yud rikuhul absor wa huwal latiful qabir 9x

Tambahan:
1. Innal lazi faradha ‘alaikal qurana laradduka ila ma’adi.(semasa mahu hendak turun berjalan/berperang)

2. La tudrikuhul absor wa huwa yud rikuhul absor wa huwal latiful qabir (ketika bahaya)

3. Ya zal jala li wal ikram (masa bekerja/zikirullah ketika perang)

4. Rabbi najjini minal qaumiz zolimin (ketika berhenti/rehat)

< Lebur sudah off day ku di muzium >

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
0saves
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

About tenteraangin

Pak cik cuma orang biasa... :)