Amalan Supaya Anak Dengar Cakap

Bismillahirrahmanirrahim

patuh, jujur berkata, taat pada ibu bapa, amalan menjadikan anak jujur

Puasa macamana korang?. Okay ke tak ok?. Sedar tak sedar da nak abis da Ramadhan, raya pun nak tiba. Boleh la pakat2 main mercun, meriam buluh dan meriam tanah. Tapi, dulu memang banyak la, sekarang budak layan games je la wei.

Bila da raya, so, banyak la sedara mara yang kunjung mengunjung. Dari pagi hari ni sampai pagi hari esok. <based on pengalaman pak cik>, memang best. Aktiviti beramah mesra sambil makan-makan cicah kopok lekor ngan sos memang terbaik. Budak budak lari lari main kejar kejar ngan member member sebaya tu memang satu kemestian.

Kadang-kadang kita ni sebagai ibu bapa pening jugak ngan keletah anak kita yang kadang kadang nakal like shit. Ada yang terkinja kinja atas sofa orang. Ada yang lari laju laju cam Watson Nyambek dalam rumah. Pening kepala mak ayah. Dah tu langgar lak pinggan hias yang mahal mahal harganya. Makin pinau la mak bapak. So pak cik postkan satu amalan supaya anak dengar cakap kita. Ibarat kalo kita cakap kat anak kita “seat” , nanti dia “seat”. Tapi ni bukan nak train haiwan ek. Bukan maksud pak cik gitu. Bila anak dengar arahan mak bapak diorang je, serta merta dia turut gitu tanpa sebarang protes.

  1. Tiap tiap malam, baca doa kat bawah ni , hembus pada tapak tangan kanan dan usap kepala anak kita
  2. ALLAHUMMAJ’ALNI MAHBUUBAN FII QULUUUBIL MU’MINIINA WAL MU’MINAATI WAL MUSLIMIINA WAL MUSLIMAATI. FABASYSYIRNII WABALLIGHNI WABILGHAINA ILAA MI-ATIN WA’ISYRIINA SANATAN. FALLAAHU KHAYRUN HAAFIZHAA WAHUWA ARHAMUR-RAAHIMIIN

Harap post kali ni memberi manfaat kepada ibu ibu terutama bila nak balik raya. Ye la, budak budak kan suka main kat dalam kereta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About tenteraangin

Pak cik cuma orang biasa... :)